Alkohole, o których istnieniu zapewne nie miałeś pojęcia

Cynar (napój z karczochów), Włochy

Cynar to włoski aperitif wytwarzany z karczochów (oraz innych ziół i roślin). Jest ciemnobrązowe, o słodko-kwaśnym smaku, a zawartość alkoholu wynosi 16,5%. Swoją popularność zawdzięcza głównie pojawieniu się w programie telewizyjnym Carosello w latach 60.

Becherovka, Czechy

Klasyczny czeski likier Becherovka to gorzki napój z nutami imbiru i cynamonu, sporządzony na podstawie tajnej receptury opartej na ponad 20 rodzajach ziół i przypraw, a także bogatej w minerały wody z miasta Karlovy Vary, skąd likier pochodzi. Są tylko dwie osoby na świecie, które znają tajne składniki.

Fernet Branca, Włochy

Włoski likier, Fernet Branca jest specjalnym rodzajem amaro, robionym z 27 ziół i innych składników. Jego formuła jest tajemnicą znaną tylko prezesowi firmy, Niccolò Branca, który zadaje sobie trud osobistego odmierzania każdego składnika podczas procesu produkcji. Likier Ma 39% i dojrzewa przez cały rok w beczkach, zanim nadaje się do spożycia.

Kumys, Azja Środkowa

Alkohol ten nie nadaje się dla osób nietolerujących laktozy. Kumis produkuje się z mleka klaczy lub osła, które poddaje się fermentacji przez kilka godzin lub dni, w wyniku czego powstaje napój podobny do kefiru, ale o niskiej zawartości alkoholu – około 1 do 2,5%. Kumis, lub airag jak jest znany w Mongolii, pozostaje ważnym napojem w kulturze wielu różnych ludów na stepach Azji Środkowej. Smak: lekko kwaśny, z pewnością wyjątkowy. Dowiedz się więcej  o tym alkoholu: https://centrumwin.pl/kumys-napoj-alkoholowy-o-wlasciwosciach-prozdrowotnych

Viche, Kolumbia

Technicznie nielegalny, jest to domowy likier destylowany z trzciny cukrowej, który jest niezwykle popularny na kolumbijskim wybrzeżu Pacyfiku, zwłaszcza podczas regionalnych świąt i karnawałów. Podobny do rumu w smaku i mocy, miejscowi mają tendencję do mieszania go z napojami słodzonymi lub sokiem owocowym. Aha, i uważa się też, że jest afrodyzjakiem.

Chiliguaro, Kostaryka

Chiliguaro to orzeźwiająca mieszanka guaro, tradycyjnego kostarykańskiego napoju alkoholowego, i ostrego sosu. Można też dodać sok pomidorowy, sól i pieprz, cytrynę lub inne przyprawy, aby przyozdobić go według uznania. Jeden strzał tego i będzieśz chciał tańczyć salsę na plaży.

El Ritual, Wenezuela

El Ritual to tradycyjny wenezuelski shot składający się z rumu, cytryny, kawy rozpuszczalnej i brązowego cukru. Istnieje cały rytuał, który należy wykonać, aby wypić tę południowoamerykańską miksturę, i jest on podobny do picia tequili.