Czy wszystkie rumy są słodkie?

Rum w swoim naturalnym stanie nie zawiera cukru: jego słodki akcent pochodzi z procesu starzenia w beczkach – zazwyczaj wykonanych z amerykańskiego dębu. Niektórzy producenci rumu dodają do destylowanego rumu cukier, aby osłodzić i zmiękczyć produkt. Jednak w autentycznych karaibskich krajach produkujących rum, takich jak na przykład Barbados, Jamajka czy Martynika, nie dodaje się substancji słodzących, ponieważ obowiązują tam przepisy zabraniające dodawania cukru i innych konserwantów.

Kolor…

Istnieją różne rodzaje rumu: złoty, ciemny, biały, przyprawiony, aromatyzowany… Starzony rum jest zazwyczaj ciemny i jest to najbardziej popularna odmiana rumu w Polsce, ale istnieje również kilka białych starzonych rumów. Starzony biały rum uzyskuje się poprzez umieszczenie destylowanego rumu w dębowej beczce, która jest filtrowana za pomocą węgla drzewnego, co usuwa ciemny kolor, ale zachowuje smak.

Trendy…

Polacy preferują rum w napojach mieszanych. Eksperci zalecają jednak spożywanie rumu premium samodzielnie, z lodem lub po prostu w połączeniu z wodą mineralną. Tylko w ten sposób można docenić złożone aromaty i smaki. Kolejną podstawą są klasyczne koktajle, takie jak Manhattan czy Old fashion.

Wpływ alkoholu na zdrowie

Nie wszystko, co jest sprzedawane jako rum, jest rumem…

Właśnie z powodu rosnącej popularności rumu, pojawia się coraz więcej podróbek. Ponieważ w Europie nie uprawia się trzciny cukrowej, produkcja autentycznego karaibskiego rumu jest oczywiście niemożliwa. Zamiast trzciny cukrowej, imitacje te wykorzystują buraki cukrowe lub ziemniaki. Aby wiedzieć, czy dany rum jest autentycznie karaibski, należy sprawdzić, czy jest opatrzony pieczęcią Authentic Caribbean Rum.

Destylat z historią…

Chociaż rum zawsze kojarzył się z piratami, którzy byli tak obecni na Karaibach w XVII i XVII wieku, w rzeczywistości to miejscowi pili go najczęściej w początkach jego istnienia. Nazwiska piratów takich jak Captain Morgan spopularyzowały rum, ale ówcześni korsarze mieli wśród swoich ulubionych trunków także brandy, porto czy hiszpańskie wino.

Od początku swojego istnienia rum miał różne nazwy – od diabelskiej wody po wodę z Barbadosu – ale pochodzenie słowa rum wiąże się z angielskim słowem Rumbullion. Opisuje ona napój z trzciny cukrowej popularny w XVII-wiecznym Barbadosie.

Jego cena…

Podobnie jak inne alkohole, rum ma szeroki zakres cen. Większość waha się od 50 do 200 złotych, ale zdarzają się też astronomiczne kwoty. Na przykład 24 butelki rumu z Barbadosu pochodzące z 1780 r. osiągnęły cenę 1 300 000 złotych na aukcji.