Długa tradycja uprawy winorośli do produkcji wina sięga tysięcy lat wstecz, a przez ten czas produkcja i konsumpcja wina rozprzestrzeniła się na cały świat. Tak więc, dziś możemy znaleźć kilka krajów, w których niektóre regiony produkcji wina szczególnie się wyróżniają.

Włochy

Według danych Międzynarodowej Organizacji Winorośli i Wina, Włochy są wiodącym krajem produkującym wino na świecie, z 18,3% globalnej produkcji. Włochy mają ponad 20 regionów uprawy winorośli produkujących jedne z najbardziej prestiżowych win na świecie.

Jako jeden z krajów śródziemnomorskich, klimat jest jednym z sekretów wielkiej proliferacji obszarów uprawy winorośli we Włoszech i wyjątkowej jakości jego win. Regiony Toskania, Piemont czy Veneto to jedne z najważniejszych regionów winiarskich w kraju, choć wiele innych również cieszy się dużym międzynarodowym prestiżem, jak Emilia-Romania, Sycylia, Lombardia, Puglia czy Sardynia. Lubisz włoskie, białe wino musujące, które podbija serca koneserów na całym świecie? Szeroki wybór Prosecco znajdziesz na wybieramwino.pl.

Francja

Rok po roku Francja plasuje się w pierwszej trójce krajów produkujących wino, odpowiadając za 16,2% całkowitej światowej produkcji. Winnice i obszary uprawy winorośli wyróżniają się tym, że są najbardziej wpływowe dla reszty świata, jeśli chodzi o doskonalenie metod uprawy i produkcji wina.

Kraj ten jest domem dla około 18 głównych regionów uprawy winorośli, z których wiele jest również domem dla kilkudziesięciu najbardziej prestiżowych win na świecie. Wyróżniają się między innymi takie regiony jak Bordeaux, Burgundia, Szampania, Alzacja, Beaujolais, Dolina Loary, Langwedocja-Roussillon, Dolina Rodanu i Prowansja.

Hiszpania

Z 12,9% udziałem w światowej produkcji wina, Hiszpania od lat zajmuje jedno z czołowych miejsc wśród krajów produkujących wino. Główne wina tego kraju produkowane są z odmian takich jak Tempranillo, Garnacha, Airén, Cariñena, Bobal, Albariño, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pedro Ximénez i Palomino. Podobnie jak we Francji, ten kraj ma praktycznie nieskończoną liczbę obszarów uprawy winorośli i nazw pochodzenia.

Jako ciekawostkę dodamy, że w Polsce jednym z największych regionów winiarskich są okolice Zielonej Góry. Więcej informacji o tym mieście w specjalnym artykule: Zielona Góra – polska stolica wina, którą warto odwiedzić

Argentyna

Przenosimy się teraz na południe kontynentu amerykańskiego, gdzie Argentyna jest głównym producentem wina, odpowiadającym za 5% światowej produkcji. Główne regiony winiarskie w Argentynie to tradycyjnie regiony Mendoza, San Juan, La Rioja, Salta, Córdoba i Catamarca, choć w ostatnich latach coraz więcej obszarów dołącza do produkcji wina, takich jak Neuquén, Río Negro czy Entre Ríos.

Australia

Musimy teraz udać się do Australii, aby odkryć niektóre z regionów winiarskich szóstego największego kraju produkującego wino na świecie, z 4,6% całkowitej produkcji. Nie jest to mało znacząca liczba, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę, że produkcja wina rozpoczęła się w XIX wieku, kiedy to Anglicy wprowadzili do kraju winogrona.

Dlatego wina australijskie powstają zazwyczaj z odmian takich jak Syrah, Cabernet Sauvignon, Chardonnay czy Pinot Noir, w mniej gorących rejonach australijskiego szelfu kontynentalnego. Na szczególną uwagę zasługuje produkcja wina w stanach Nowa Południowa Walia, Wiktoria i Tasmania, Australia Wschodnia i Australia Południowa. Z tych ostatnich wyróżniamy obszar uprawy winorośli Barrosa Valley, prawdopodobnie najbardziej znany w kraju.