Poznaj rodzaje białych win

Dla osób, które preferują białe wino, ale nie mają zbyt dużej wiedzy na temat jego klasyfikacji, wybór może być trudnym zadaniem, a rezultat może nie być najbardziej zadowalający. Białe wino może występować w różnych postaciach, od najbardziej wytrawnego do najsłodszego, i jest otrzymywane z winogron o białym kolorze; mogą jednak występować warianty, w których wykrozystywane są czerwone winogrona. W tym artykule wyjaśniamy jakie są rodzaje białego wina i jak je łączyć z potrawami.

Chardonay

Jest to odmiana winogron pochodząca pierwotnie z Burgundii we Francji, ale obecnie uprawiana jest w innych krajach, takich jak Stany Zjednoczone, Australia i Nowa Zelandia. Jest to chyba najbardziej znana odmiana, która nie tylko jest wykorzystywana do produkcji wina, ale również stanowi część podstawy do tworzenia wysokiej jakości szampana. To winogrono jest łatwe w uprawie i jeśli preferujesz owocowe wina, to jest to dobry wybór. Połącz je z pikantnymi rybami i białymi mięsami, sałatkami z kremowymi dressingami, intensywnie aromatycznymi serami i makaronami z owocami morza. W https://kuchnia24h.pl nauczysz się, jak przyrządzić wszystkie wspomniane potrawy, żeby dobrze komponowały się z winem. Wino to należy podawać w temperaturze 8 lub 10ºC.

Sauvignion blanc

Uważany jest za najszlachetniejszą odmianę winogron po Chardonnay i choć pochodzi z regionu Bordeaux we Francji, mówi się, że najlepsze Sauvignion blanc można znaleźć w Australii. Ma świeży, aromatyczny charakter i ma tendencję do bycia suchym i kwaśnym. Idealnym uzupełnieniem dla tego wina są owoce morza, drób, kozie sery, pikantne potrawy i aperitify. Wino to powinno być podawane w temperaturze od 8 do 10 ºC .

Riesling

Pochodzi z zimnego klimatu, choć winogrona tego typu uprawiane jest również w ciepłym klimacie. Smak tego wina jest gładki, aromatyczny, o niskiej zawartości alkoholu. Można je podawać do deserów na bazie owoców, sałatek, przystawek, potraw chińskich, białych mięs i ryb. Aby maksymalnie wykorzystać jego smak, podawaj go w temperaturze 10 ºC.

Pinot blanc

Jest to wino eleganckie i im dojrzalsze, tym lepsze. Może być mylone z Chardonnay i jest uprawiane we Francji, Niemczech, Włoszech i na Węgrzech. Jest to zazwyczaj wino wytrawne i pełne, choć w regionach niemieckich może być nieco słodsze. Można je łączyć z daniami na bazie jajek, takimi jak omlety, z miękkimi i świeżymi serami, to także jest to dobre wino do podania jako przystawka.