Pozytywne właściwości zdrowotne różnych alkoholów

Alkohol jest środkiem depresyjnym. Oznacza to, że spowalnia on funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego. W tym tkwi jego największe niebezpieczeństwo, ponieważ blokuje on część wiadomości, które próbują dotrzeć do mózgu, zmieniając w ten sposób postrzeganie, emocje lub ruchy. Wiemy z pierwszej ręki, jak dobrze się czujemy po małych lub umiarkowanych dawkach, zwłaszcza gdy towarzyszy wystawnemu obiadowi lub kolacji. Nie należy jednak z tym przesadzać, bo oprócz tego, że jest się dość śmiesznym w oczach innych, to duża ilość alkoholu może spowodować poważne zmiany w mózgu.

Tequila i Mezcal

Wysokiej jakości tequila (wyprodukowana w 100% z agawy) jest moim pierwszym wyborem jako najzdrowszy twardy trunek. W przeciwieństwie do większości twardych trunków, nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi, co oznacza, że mogą go pić nawet osoby z cukrzycą typu 2. W rzeczywistości, może nawet obniżyć poziom glukozy i zwiększyć produkcję insuliny. Podobnie, ma bardzo niską zawartość kalorii. Kieliszek tequili zawiera tylko 63 kalorie, w porównaniu z 96 dla wódki.

Wierzcie lub nie, ale jest to również jeden z najbardziej przyjaznych jelitom twardy trunek, zawierający błonnik i probiotyki. Jest również bezglutenowy, ponieważ nie zawiera pszenicy ani jęczmienia. Najbardziej zaskakująca rzecz? Jednym z najlepszych atrybutów tequili jest jej zdolność do minimalizowania kaca.

Brandy

Brandy zawiera witaminę C i przeciwutleniacze, które są dobre dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Jego związki polifenolowe mają korzystny wpływ na wyściółkę naszych naczyń krwionośnych, a badania wykazały, że może one pomóc w zapobieganiu zawałom serca i udarom mózgu, a także w walce z otyłością. Polifenole tłumią aktywność genu zwanego NF-kappaB, który powoduje stan zapalny.

Brandy est również powszechnie znane ze swoich właściwości przeciwutleniających. Kieliszek brandy zapewnia taką samą ilość przeciwutleniaczy jak dzienne zalecane spożycie witaminy C, z ich odpowiednimi efektami przeciw-starzeniowymi, takimi jak zdrowsza skóra z mniejszą ilością zmarszczek (chyba że palisz papierosy podczas picia).

Gin

Jest on wykonany z jagód jałowca, które zawierają 87 różnych związków przeciwutleniających. Posiadają również flawanoidy, które mają niezwykłe właściwości przeciw-starzeniowe. Podczas gdy alkohol generalnie pogarsza jakość snu, gin ma pozytywny wpływ na chemię mózgu, sprzyjając spokojnemu snu. Wykazano również, że napój ten poprawia wygląd skóry, nadając jej gładki, młodzieńczy wygląd. Gin zawiera również 97 kalorii na kieliszek, to jest bardzo mało w porównaniu do 160 kalorii w kieliszku wina lub kufel piwa (208). Nie ma też za dużo cukru.

Whisky

Napój ten zawiera taką samą ilość przeciwutleniaczy jak wino. Swój charakterystyczny bursztynowy kolor zawdzięcza leżakowaniu w drewnianych beczkach, podczas którego powstaje substancja pomagająca kontrolować poziom cukru we krwi. Kwas elagowy ma właściwości antyrakotwórcze wobec raka wątroby, przełyku i okrężnicy.

Wódka

Nie jest to najzdrowszy trunek z nich wszystkich, a znacznie mniej niż te, które już wspomnieliśmy, więc wódkę powinieneś pić w bardzo małych dawkach. Istnieją pewne badania wykazujące, że wódka pomaga rozładować napięcie lepiej niż wino, Umiarkowane spożycie może pomóc zmniejszyć ból i stan zapalny związany z reumatoidalnym zapaleniem stawów w 30% przypadków, w porównaniu do niepicia jej ogóle.

Rum

Rum ma właściwości antybakteryjne i był używany do leczenia anginy. Ale proces fermentacji rumu wykorzystuje sok trzcinowy, cukier lub melasę, więc nie jest to najlepszy wybór, jeśli przykładasz dużo uwagi do wagi ciała. Podobnie jak w przypadku whisky, zdrowie zależy od rodzaju wybranego rumu. Jeśli picie zbyt dużej ilości może uszkodzić mózg, umiarkowane spożycie może zmniejszyć to ryzyko: rum ma właściwości, które mogą pomóc w ochronie komórek mózgowych i obniżyć ryzyko demencji lub Alzheimera.