DODAWANIE CYTRYNY LUB LIMONKI

Istnieje kilka możliwych powodów dla których to robimy. Jeden z pierwszych pochodzi z 1930 roku, kiedy to lekarz postanowił „przepisać” trochę tequili z cytryną i solą jako remedium na grypę, ale według ekspertów użycie tych dwóch składników niweluje prawdziwy smak agawy.

Inna historia mówi, że na granicy z Meksykiem sprzedawano Amerykanom tequilę niskiej jakości i aby była ona pijalna, dodawali do niej odrobinę soli i cytryny. To tylko odbiera prawdziwy smak.

ZIMNA TEQUILA

Nie ma nic smutniejszego niż zobaczyć człowieka, który pije ją z lodem lub wkłada do zamrażarki, ponieważ nie jest to napój, który powinien być mrożony, jako że zmniejsza to smak agawy. Jeśli czujesz potrzebę wypicia tequili z lodem, zrób to prosto i w szklance typu old fashioned, tak jakby to była whisky.

Z MEKSYKAŃSKIM JEDZENIEM

Niewątpliwie nie ma lepszego akompaniamentu dla dobrej tequili niż kuchnia meksykańska, ponieważ potrawy są bogate w tłuszcz i pikantne, a nic tak nie łagodzi tego smaku jak meksykański destylat, który również pomaga w trawieniu, więc nie wahaj się zakończyć drinka po kolacji odrobiną tequili.

POWĄCHAJ, ZANIM WYPIJESZ

Tak jakbyś był wielkim degustatorem, najpierw przysuń nos do wnętrza kieliszka, ponieważ smak poprawi się po zapoznaniu się z aromatami tequili.

MYŚLENIE, ŻE BIAŁE TEQUILE SĄ ZŁE

W przeciwieństwie do tego co osoba, która nie spożywa dużo tequili może myśleć, eksperci wskazują, że biała tequila jest tą, która zachowuje swój smak, świeży aromat i jest również słodsza, to dlatego, że jest młoda i jest butelkowana tuż po destylacji.