Mitów na temat tego jak i z czym pić różne rodzaje trunków jest niezliczona ilość, co nie jest obce rumowi. Jedni wolą go solo, inni z lodem, inni z colą, a jeszcze inni w koktajlach. Prawda jest taka, że wszystkie opcje z powyższych są dobre, ale należy wiedzieć, że nie wszystkie są pijane w ten sam sposób, zwłaszcza jeśli chodzi o dobry rum.

Istnieje wiele wariantów rumu: biały, złoty, dojrzewający, czarny, owocowy, premium… i każdy z nich ma specyficzne cechy, które wymagają różnych sposobów jego picia. Oto kilka podstawowych zasad picia dobrego rumu, zgodnie z zaleceniami eksperta od rumu.

BIAŁY RUM

Jest najbardziej popularny ze wszystkich, a dzięki neutralności smaku idealnie nadaje się do łączenia z wodą sodową, mineralną lub sokiem owocowym, co sprawia, że jest ulubionym napojem wielu osób przygotowujących dobry koktajl lub orzeźwiające mojito

ZŁOTY RUM

Jego smak jest zazwyczaj silniejszy i bardziej przenikliwy, dlatego wielu ekspertów uważa go za niezbędny w przygotowaniu dobrego cuba libre, i choć jego użycie w koktajlach nie jest wykluczone, zaleca się użycie niewielu składników, aby zachować jego istotę i naturalny smak.

AÑEJO RUM

Chociaż w kolorze może przypominać złoty rum i chociaż istnieją złote rumy, które są również wiekowe, rum anejo jest nieco mocniejszy, a jego smaki są bardziej złożone. Jeśli chodzi o dobry, dojrzały rum, zaleca się picie go samego, z lodem lub odrobiną wody mineralnej.

AROMATYZOWANY RUM

W ostatnim czasie bardzo modne stały się rumu aromatyzowane, szczególnie wanilią. Czasami jego esencja jest tak silna, że wystarczy połączyć go z odrobiną wody.

BLACK RUM

Jego czas leżakowania w beczkach jest zazwyczaj dłuższy, stąd ciemna barwa jaką uzyskuje. Dla wielu to właśnie ten rum ma najwięcej smaku, dlatego zaleca się pijane go samego, z odrobiną wody lub kilkoma kroplami cytryny.

RUM GRAN RESERVA

Jego nazwa mówi wszystko. Ma tendencję do posiadania dużo charakteru, a jednocześnie gładkości. Eksperci uważają, że ten rodzaj rumu nigdy nie powinien być mieszany, ponieważ opracowanie rumu tej jakości wymaga specjalnego starzenia się w zarezerwowanych beczkach każdej destylarni. Pij go wyłącznie solo.

RUM KLASY SUPER PREMIUM

Są to specjalne, luksusowe edycje. Ich mieszanki mogą składać się z rumów o kilkudziesięcioletnim starzeniu i ograniczonej produkcji. Nie trzeba nawet wspominać jak się je pije.