Charakterystyka wina i rodzaje win

Wino jest coraz częściej spożywanym napojem alkoholowym ze względu na piękny kolor, smak i aromat. Jest podawane w trakcie, po posiłku jak i również samodzielnie bez innych dodatków. Wino i jego rodzaje możemy podzielić na kilka różnych sposobów, w zależności od czynnika, który weźmiemy pod uwagę podczas klasyfikacji.
Jednym z takich kategorii jest podział win ze względu na uzyskaną barwę. Na tej podstawie wyróżniamy trzy zasadnicze kolory wina, a mianowicie : czerwone, różowe i białe.

Powstawanie win

Wina czerwone powstają ze szczepów czerwonych winogron przyjmujących barwę od jasnoczerwonej po ciemną wiśnię. Barwnik ten uwalniany jest w procesie tak zwanej maceracji, czyli wyodrębnieniu odpowiednich składników mineralnych w trakcie produkcji wina. Skąd bierze się ten kolor? Przede wszystkim ze skórek owoców, w których zawarte są barwniki roślinne – antocyjany.

Wina czerwone serwujemy zazwyczaj do ciężkich dań, składających się przede wszystkim z czerwonego mięsa. Podajemy w temperaturze tak zwanej pokojowej – 16 do 18 stopni Celsjusza. Podobno najlepsze czerwone wino dostaniemy podane w restauracjach w Dąbrowie Górniczej. Już teraz sprawdź listę restauracji serwującej lokalne wina Dąbrowie Górniczej na www.dabrowainfo.pl.

Natomiast białe wino zawdzięcza swoją barwę białym odmianom winogron. Barwnik jest uwalniany w procesie fermentacji moszczu bądź też samego soku. Proces maceracji zdecydowanie nie jest tutaj potrzebny.Kolor tego typu wina waha się zazwyczaj od jasnego słomkowego , przezroczystego aż po odcień zieleni.
Wszystko to zależy od szczepu winogron a także tego w jaki sposób zachodzi proces winifikacji.
W sytuacji kiedy zachodzi proces fermentacji soki i moszczu możemy uzyskać także kolor herbaciany. W czym natomiast tkwi sekret różowego wina? W jaki sposób go uzyskać? Barwa ta jest uzyskiwana w ten sam sposób, w jaki zachodzi produkcja czerwonego wina, tylko w tym wypadku mamy do czynienia z krótkim czasem maceracji.